Лозівська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно! Отруйні гриби!

Дата: 27.06.2024 10:30
Кількість переглядів: 52

Фото без описуЧервневі зливи створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто.

Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Люди, надто чутливі до грибних білків, мусять бути особливо обережними. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.

Та найгірше все ж те, що сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

ПАМ'ЯТКА ПРО ОТРУЙНІ ГРИБИ

А для початку почитайте правила збору грибів:

👉 Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

👉 Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

👉 Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

👉 Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

👉 Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

➡️ Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;

➡️ Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

➡️ Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів:

діти;

вагітні;

літні люди;

ослаблені люди;

люди з проблемами травної системи.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

🚨 різкий біль у животі;

🚨 головний біль;

🚨 підвищення температури тіла;

🚨 галюцинації;

🚨 холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

🚨 судоми;

🚨 задуха;

🚨 марення;

🚨 зниження пульсу, запаморочення.

ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ

1️⃣ негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте симптоми, причину отруєння, що вже робили для допомоги отруєному;

2️⃣ промийте шлунок чистою водою:

випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання

повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода

3️⃣ прийміть сорбенти;

4️⃣ дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень